روستای ورکانه

  • 3.6 / 5 بر اساس 7 رای
آدرس: ایران همدان همدان همدان، جاده سد اکباتان، کیلومتر45
  • اشتراک گذاری
  • افزودن تصویر
  • افزودن نظر

درباره روستای ورکانه

روستای ورکانه، با ویژگی های منحصر به فردش به عنوان میراثی ارزشمند در فهرست آثار ملی و به منطقه ویژه و برجسته گردشگری ثبت شده است.

روستای ورکانه به عنوان نگین گردشگری روستایی استان همدان شهرت دارد، سنگ های به کار رفته در این روستا زیر نورهای موضعی به رنگ قهوه ای سوخته در می آیند و حس تصاویر اروپای رنسانس را القا می کنند!
این روستا از توابع بخش مرکزی شهرستان همدان است، که در جنوب غربی کوه سردره، شرق روستای سیمین، از شمال شرقی کوه سرخ بلاغ، غرب کوه قره داغ و شمال و شمال غرب به دره بارانی و دره قشلاق قرار دارد.
قدمت این روستا به بیش از 400 سال می رسد. نخستین و قدیمی ترین محله این روستا ، محله درب مسجد است.
حس زیبای زندگی آرام در این روستای توریستی که بیشتر بافت آن اعم ازدیوار ها و حتی کف خیابان از سنگ طبیعی است، در کنار درختان گردوی سر به فلک کشیده، بی نظیر است .
این روستا زادگاه پروفسور موسیوند مخترع قلب مصنوعی در جهان و مهری لیلا قره گوزلو اولین پرورش دهنده اسب اصیل عرب ایرانی است. آدرس روستای ورکانه، کیلومتر 45 جاده سد اکباتان از همدان است.

آب و هوای ورکانه

اقلیم ورکانه سرد و خشک است. آب وهوای این روستا در بهار و تابستام بسیار زیبا و مطبوع است.

ورکانه یکی از شش مناطق گردشگری همدان

این روستا به دلیل ویژگی های خاصش به عنوان میراث ارزشمند از نیاکان باقی مانده و در فهرست آثار ملی و به منطقه ویژه و برجسته گردشگری ثبت شده است. با قدم زدن در کوچه های با عظمت این روستا، مسلما محو و مبهوت زیبایی ورکانه می شوید. دره های فراوان و زیبایی که در مجاورت این روستا وجود دارند که موجب شکل گیری رودخانه های فصلی در این منطقه شده اند. از جمله این دره ها عبارتند از دره یورد صفرخان، دره خان، تخته سنگ، جن دره و سوبلاغ. باغات این روستا، فضای اصلی زندگی اهالی روستای ورکانه را تشکیل می دهند که فضای داخلی آنها سرسبز است و جاذب گردشگران.
در قسمت مرکزی این روستا بناهای تاریخی وجود دارد که قدمت زیادی دارند و از دیدنی های روستای به اصلاح چشمه قل قل در سریال علی البدل شده اند.

وجه تسمیه ورکانه

ورکانه نامی کردی است که از دو بخش "ور" و "کانه" تشکیل شده و بر روی این روستا نهاده شده است. "ور" در کردی به معنی کنار و "کانه" به معنی چشمه است. بدین ترتیب، ورکانه هم در کل به معنی قرار گرفتن در کنار آب و چشمه هست. همچنین تسمیه این روستا را می توان به دلیل سنگی بودن روستا و نزدیکی روستا به معدن یا ورکان نیز دانست.

معرفی محله های روستای ورکانه در همدان

شاید همین اماکن دیدنی و قدیمی ورکانه زیبا بوده که باعث شده کارگردان سریال علی البدل، ورکانه را به عنوان روستای چشمه قل قل برگزیند!
همانطور که پیش از این نیز گفته شد، اولین و ریشه دار ترین محله روستای ورکانه، محله ای است به نام درب مسجد که مسجد روستا و همچنین ساختمان مخابرات و حمام نمره در این محله قرار گرفته است. مدرسه بچه های ورکانه نیز در بخش شرقی این روستای سنگی و در محله ای به اسم محله کردها واقع شده و در کنار آن نیز، محله خرمنی یا همان خرمن جا استقرار یافته است. بعد از محله درب مسجد و کردها، نوبت به محله عباس آباد می رسد که در تقسیمات جدید و توسعه یافته روستا جای گرفته و دارای یک عدد مغازه نانوایی و همچنین یک آسیاب قدیمی می باشد و جز این دو مورد دیگر مورد کاربری خاصی قرار نمی گیرد! در ورکانه همدان نیز همچون سایر روستاهای اقصی نقاط کشورمان این ریش سفیدها محلی هستند که از جایگاه ویژه و محترمی نزد اهالی روستا برخوردار می باشند و با کمی تفاوت نسبت به زمان های گذشته که سلسله های شاهنشاهی بر این مرز و بوم حکومت می کرده و بزرگان روستاها نیز تحت عنوان خان روستا به ساکنان روستای خود تحکم می کردند و تصمیمات نهایی را می گرفته اند، در مراسمات مختلف و حل مشکلات بوجود آمده میان سایر اهالی روستا، پیش قدم شده و معضل ایجاد شده را به خوبی در تاریخچه روستای ورکانه حل و فصل می نمایند. در گذشته نه چندان دور شخصی به نام نقی خان قراگوزلو به عنوان ارباب و یا همان خان روستای ورکانه بحساب می آمد که پس از مرگش، دخترش به نام مهری جانشین او می شود. در حال حاضر نیز از تمام املاک نقی خان قراگوزلو نیز تنها یک عدد اصطبل باقی مانده که آن هم در حدفاصل 2 کیلومتری از بخش جنوبی ورکانه قرار گرفته است. این مکان تا پیش از پیروزی بزرگ انقلاب اسلامی کشورمان به عنوان یکی از اصطبل های برجسته پرورش اسب های درباری شاه محسوب می شد و بعد از روی کار آمدن حکومت جمهوری اسلامی نیز تبدیل شده است به یکی از اماکن جذاب و دیدنی روستای سنگی ورکانه! این اصطبل از زیربنای 1650 مترمربعی برخوردار است و طول و عرض آن نیز به ترتیب 75 و 22 متر می باشد. همچنین این مجموعه پرورش اسب دارای یک حیاط نسبتا بزرگ مرکزی با محوطه های نگهداری اسب در دو طرف خود می باشد و دو سوی دیگر حیاط را نیز درب ورودی که در بخش شمال شرقی بنا تعبیه شده و همچنین انبار علوفه که به نسبت سطح حیاط حدودا یک متر پایین تر از آن قرار گرفته است، تشکیل می دهند.

روستای چشمه قل قل کجاست؟ | روستای ورکانه یا چشمه قل قل؟!
بهار یعقوبی ، سه شنبه 31 اردیبهشت 1398

روستای چشمه قل قل کجاست؟ در این مقاله نام اصلی این روستا و جاذبه های گردشگری این مکان دیدنی رو براتون معرفی میکنیم.

نمایش بیشتر
سفری کوتاه به چند روستای گردشگری ایران
گلاره یوسف پور ، جمعه 31 خرداد 1398
با شماری از مشهورترین جاهای دیدنی همدان آشنا شویم
کیانا صدیقی ، سه شنبه 7 فروردین 1403
معرفی تعدادی از دیدنی ترین روستاهای سنگی ایران
گلاره یوسف پور ، دوشنبه 4 مرداد 1400
شما هم رای بدهید
رزرو آنلاین اقامتگاه
تور ها
نظرت چیه
23 دیدگاه و 7 رای ثبت شده است .
مرتب سازی :
    • 30 شهریور 1398

    روستای ورکانه بهشت گوچک

    • 8 اردیبهشت 1398

    خیلی زیبا بود

    • 21 شهریور 1396

    روستای واقعا زیبایی هست با دیوارها و سنگ فرشها ی کف کوچه ها و قلعه اختصاصی مهری لیلی.

  • 39 نظر
    • 29 خرداد 1396

    برای اقامت امکانش هست محلیا لطف بکنن بهتون همانطور که به ما کردند.. اما محل اقامت نداره..صبح برین ناهارو خودتون درست کنین یه کبابی چیزی کتار رودخونه چون رستورانم نداره.. عصر برگردین چون که فاصلش با همدان خیلی کمه..شاید حدود نیم ساعت. شکل سنتیشو کاملن داره برخلاف باقی روستاها.. تو این روستا حتی به خونه های نوساز اجازه ی استفاده از نمایی جز همینایی که تو عکسا میبینید داده نمیشه تا شکل روستا ایشالا حفظ بشه.. از بسه سنتیو قشنگ و قدیمیه.. درا کلون داره زنونه مردونه.. هنوز مسئول آب و ریش سفید و اینا داره.. به نظرم بیشتر مناسبه خود همدانیاست نه توریستا.. چون اولویت اول و دوم شهر همدان نیست..

    • 2 فروردین 1396

    حال و هوای خاصی داره که تجربه اش واقعا می ارزه.

  • 6 نظر
    • 1 فروردین 1396

    عالیه به افتخار فیلم علی البدل که اونجا بازی شد

    • 25 شهریور 1395

    روستای خیلی قشنگیه اما امکاناتش کنه

      • 15 آذر 1396

      برای اولین بار بود که روستای دست نخورده اینچنینی دیدم عالی بود

    • 11 شهریور 1395

    ما میخای بریم اگه قسمت بشه

    • 3 شهریور 1395

    روستای بسیار زیبایی است ولی متاسفانه خیلی محروم هستند کاش بیشتر به این روستای زیبا رسیدگی می شد غروب بسیار زیبایی دارد

    • 17 خرداد 1395

    جایی بسیار زیبا، دیدنی و بکر ولی فاقد امکانات توریستی ، رفاهی، تفریحی دریغ از فروشگاه صنایع دستی، مهمانپذیر،رستوران،سرویس بهداشتی و..