محوطه تاریخی بیستون

  • 4.5 / 5 بر اساس 4 رای
آدرس: ایران کرمانشاه بیستون در دامنه کوه بیستون
  • اشتراک گذاری
  • افزودن تصویر
  • افزودن نظر

درباره محوطه تاریخی بیستون

اگر به کرمانشاه سفر کردید و عاشق تاریخگردی و گشت و گذار در دل بناهای تاریخی این شهر بودید، جاذبه ای زیبا به نام محوطه تاریخی بیستون شما را شیفته خود می کند، به گونه ای که ساعتها بی آنکه احساس خستگی کنید، به گفته های راهنما و داستان های محلی ها درباره این بنا گوش خواهید داد و حتی دیگران را هم تشویق می کنید که با شما در این بنای تاریخی همراه شوند. محوطه تاریخی بیستون مجموعه ای تاریخی و باستان شناسی پیرامون وقایع دوره های تاریخی پیش از اسلام، پس از اسلام و همچنین دوره پیشا تاریخ هست که در دامنه کوه تاریخی بیستون و جاده کرمانشاه همدان جای دارد. این بنای ارزشمند و تاریخی در مکانی استراتژیک و مسلط بر راه مهم ارتباطی ایران و بین النهرین قرار گرفته و از دوران باستان مورد استفاده بوده است.

محوطه تاریخی بیستون با دارا بودن کتیبه ارزشمند و مهم داریوش و همچنین مساحتی بالغ بر 650 هکتار از معدود بناهایی به شمار می رود که تاریخ ایران زمین وامدار داستانهای آن هست. از بخشهایی که در محوطه تاریخی بیستون بیش از سایر بخشها خودنمایی می کنند، میتوان به غار شکاچیان، سراب بیستون، بقایای گورستان قدیمی، دژ تاریخی مدفون، نیایشگاه شاهنشاهان ماد، نقش برجسته داریوش بزرگ، مجسمه هرکول، نقش برجسته میتریدات دوم شاهنشاه اشکانی، نقش برجسته گودرز، سنگ بلاش، پرستشگاه شاهنشاهان پارتی، بقایای شهر باستانی هخامنشیان و پارتیان، کتیبه فرهاد کوه کن، بقایای پل و سد ساسانی، سنگهای تراشیده ساسانیان، کاروانسرای ایلخانی، بناهای ایلخانی اشاره کرد.

محوطه تاریخی بیستون در زمانهای گذشته به گونه ای قرار گرفت که بر سر مسیر عبور کاروانها از شهرهای بابل و بغداد به سوی کوههای زاگرس بود و به عنوان نمادی از قدرت گرایی شاهان آن دوران به حساب می آمد. پیرامون نامگذاری این محوطه تاریخی به نام بیستون گمانه زنی های متعددی وجود دارد. بیستون برگرفته از کلمه بغستان به معنی جایگاه خدایان بوده که در فرهنگ لغت باستان، بغستان از دو واژه بغ به معنی خدا و ستان به معنی جایگاه و سرزمین تشکیل شده است. محوطه تاریخی بیستون در سده های نخستین اسلام بهستون و امروزه بیستون خوانده میشد که به معنای بدون ستون است.

از قسمتهای برجای مانده از دوران ما قبل تاریخ محوطه تاریخی بیستون میتوان به غار شکارچیان و غار مرخرل اشاره کرد. غار شکارچیان در زمان حضور گروهی آمریکایی که در زمینه باستان شناسی فعالیت داشتند، در دامنه رشته کوههای زاگرس یافت شد. این غار نتیجه روزها و هفته ها تلاش این گروه هست که در حین بررسی به وجود بقایای کهن از جاندارانی مثل گوزن و اسب وحشی پی بردند. در کنار زیبایی های این غار، غار مرخرل نیز دیده می شود که مربوط به دوران پارینه سنگی بوده و این دو تکمیل کننده زیبایی هم هستند.

از دوران پادشاهی سلسله هخامنشیان مهمترین و قدیمی ترین کتیبه محوطه تاریخی بیستون و جهان یعنی سنگ نبشته بیستون بر جای مانده که پیروزی داریوش بزرگ را بر گوماته مغ و به بند کشیدن یاغیان را به تصویر می کشد. این سنگ نبشته مشهور که وقایع دوران سلطنت داریوش و خاندانش بر ایران را نمایش می دهد، در سال 2006 میلادی در فهرست جهانی یونسکو به عنوان نما ملی به ثبت رسید. از زمان سلطنت سلوکیان هم اثری مهم و تاریخی در دوران پادشاهی سلسله هخامنشیان برجای مانده که از آن تحت عنوان تندیس هرکول یاد می کنند. این تندیس کهن که 1/47 متر ارتفاع دارد، به صورت برجسته تراشیده شده و زیبایی خاصی به محوطه بیستون بخشیده است.

از زمان پادشاهی خاندان اشکانی بر ایران سه بخش در این محوطه تاریخی به یادگار مانده اند که شامل سنگ بلاش، سنگ نگاره گودرز و نقش برجسته مهرداد اشکانی هستند. این نقوش برجسته متعلق به دوران پادشاهی گودرز دوم و مهرداد دوم از سلسله اشکانیان بوده و جذابیت تاریخی چشمگیری به این اثر افزوده اند. کاخ بیستون، پل ساسانی و فرهاد تراش از بخشهای مهم دوران سلطنت ساسانیان هستند. از کاخ بیستون امروزه چیزی باقی نمانده است. این بخش از محوطه تاریخی بیستون در ابتدا به صورت کاخ ساخته شد اما نیمه کاره ماند و سالها بعد به کاروانسرا تبدیل شد که آن هم در اثر زلزله ای مهیب با خاک یکسان شده و حال بر جای آن عمارتی کوچک خودنمایی می کند.

نقش برجسته فرهاد تراش هم با انقراض سلسله ساسانیان نیمه کاره باقی ماند تا سالها بعد توانست در زمره آثار باستانی ایران جایی برای خود دست و پا کند. سایر بخشهایی که نام بردیم، به صورت کامل در فهرست میراث فرهنگی کشور قرار گرفته اند و از آنها به عنوان نماد عبرت یاد می شود. از بخشهای مهم محوطه تاریخی بیستون که مربوط به دوران شاهان صفوی هستند هم میتوان به کاروانسرای شاه عباسی، کتیبه شیخ علیخان زنگنه و پل بیستون اشاره کرد. پل تاریخی بیستون مربوط به اواخر سلطنت پادشاهان ساسانی بوده و نیمه کاره رها شده تا اینکه سرانجام توسط فرمانروایان محلی حسنویه کامل شد. تغییراتی بر روی این پل در عصر صفوی و پهلوی صورت گرفت و شکل تازه ای به پل بیستون بخشید. این بنای ارزشمند در تاریخ 7 مهر 1381 با شماره ثبت 6463 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد تا یادگاری بی همتا از اجداد و نیاکان ما باشد.

با شماری از معروف ترین جاذبه های دیدنی کرمانشاه آشنا شویم
ثنا احمدی ، دوشنبه 6 فروردین 1403

با ما در مقاله معروف ترین جاذبه های دیدنی کرمانشاه همراه شوید تا شما را با تعدادی از دیدنی های معروف کرمانشاه آشنا کنیم.

نمایش بیشتر
جای پارک عادی
دسترسی به تاکسی دارد
دسترسی به اتوبوس دارد
شما هم رای بدهید
رزرو آنلاین اقامتگاه
تور ها
نظرت چیه
7 دیدگاه و 4 رای ثبت شده است .
مرتب سازی :
    • 25 خرداد 1398

    خیلی عالی

    • 6 مرداد 1397

    یکی از مهمترین جاهای تاریخی ایران که باید درد. برای نزدیک شدن به سنگنوشته کمی باید کوهنوردی کنید که البته به نظر من لازم نیست. ما همان پایین کنار چشمه نشسته بودیم که سایه سار درختها حتی در ظهر تابستان هم فضای خنکی ایجاد کرده بود. تابلوهای راهنما در مسیر کرمانشاه به بیستون اصلا خوب نیستند پس با آرامش بروید تا مبادا راه را گم کنید و وقتتان تلف شود

  • 19 نظر
    • 10 فروردین 1397

    محوطه بسیار زیبا و آثار باستانی بسیار دیدنی

  • 7 نظر
    • 17 خرداد 1396

    فوقالعاده..فوق العاده...فوق العاده... حتما ببینید و برید

  • 41 نظر
    • 2 فروردین 1396

    متاسفانه در حال تخریب، رسیدگی مناسب هم نداره، با توجه به اینکه این مناطق می تونن باعث جذب توریست بشن توجه بیشتری نیاز داره، حتی سرویس بهداشتی هم نداره

    • 11 دی 1394

    هویت ایران

    • 24 مرداد 1394

    خیلی جای باحالیه ولی کم کم فرسوده شده به خاطر گاز هایی که یک پتروشیمی تولید میکنه اثری از زمان هخامنشی