کاخ چهل ستون قزوین

  • 5 / 5 بر اساس 3 رای
آدرس: ایران قزوین قزوین میدان آزادی (سبزه میدان)
  • اشتراک گذاری
  • افزودن تصویر
  • افزودن نظر

درباره کاخ چهل ستون قزوین

کاخ چهل ستون مشهور به کاخ کلاه فرنگی بنایی است در شهر قزوین. این بنا که تنها کوشک باقیمانده از مجموعه کاخ های سلطنتی روزگار شاه طهماسب بوده، در مرکز شهر قزوین و در میدان آزادی (سبزه میدان) قرار دارد. شاه طهماسب صفوی در سال 951 هجری قمری به دلیل تهدیدات ترکان عثمانی تصمیم به انتقال پایتخت از تبریز به قزوین گرفت و در همین سال بود که اراضی موسوم به زنگی آباد را از میرزا شرف جهان یکی از بزرگان و معتمدان شهر برای احداث بنای شاهی خریداری کرد. شاه طهماسب به معماران برگزیده کشور دستور داد تا باغی به شکل مربع را در آن بسازند و در میان آن عمارت های عالی، تالار، ایوان ها و حوض های زیبا را بنا کنند. شاه طهماسب صفوی بنای آن را از روی نقشه یک معمار عثمانی با شیوه شطرنجی خیلی کوچک ساخته که دارای پنجره های چوبی بسیار ظریف و زیبا هست. این بنا در دوره قاجار توسط محمدباقر سعدالسلطنه فرماندار وقت قزوین بازسازی شد و چهل ستون نام گرفت.

عمارت چهل ستون ساختمانی هشت گوش و در دو طبقه به مساحت تقریبی 500 متر مربع هست. رواقی با ستون های آجری و قوس های نیم دایره بنا را در برگرفته و بر بالای آن ایوانی با ستون های چوبی استوار گردیده است. نقشه بنا دارای طرحی با محورهای صلیبی و برون گرا بوده و سقف طبقه همکف پوشیده از مقرنس با طرح های بدیع و سقف طبقه فوقانی خنچه پوش است. نقاشی های دیواری طبقه اول نمونه ای از هنر نگارگری مکتب قزوین و دارای شهرت جهانی است. این دیوارهای مزین به نقاشی و دیوارنگاره ها در نوع خود منحصر بفرد بوده و وجود سه لایه دیوارنگاره حاکی از گذشت ادوار مختلف تاریخی بر آن است. شمار نقاشی های دیواری این بنا مشخص نیست اما طبق گفته های عبدالملک شیرازی و قاضی احمد حقی، این نقاشی های دیواری از آب طلا بوده اند.

مکتب حاکم بر این نقاشی ها از تغییر و تحولات سیاسی نیز تأثیر گرفت به نحوی که ظهور نادر شاه و مکتب افشاریان در چهل ستون دیده می شود. همچنین، ظهور قاجار نیز در سومین لایه نقاشی های کاخ چهل ستون دیده میشد که به مرور زمان از میان رفته است. برخی معتقدند بنای هشت بهشت اصفهان با گرته برداری از این اثر ساخته شد. با اینکه عبدی بیگ شیرازی شاعر و تاریخدان دوره شاه طهماسب در اشعار خود عمارتهای شاهی را به دقت توصیف نمود ولی نامی از هنرمندان نقاش و معمار بنا نمی برد اما بیگ نقاشی های دیواری برون و درونی کاخ چهل ستون قزوین را اثر میرزا علی نقاش، مظفر علی نقاش، علی اصغر کاشی، عبدالجبار استرآبادی و رضا عباسی دانسته است. عمارت چهل ستون در بهمن سال 1334 به شماره 389 در فهرست آثار تاریخی ایران ثبت شد. این کاخ در سال 1337 به عنوان گنجینه اشیای تاریخی و باستانی مورد استفاده قرار گرفت و هم اکنون به موزه خوشنویسی قزوین تبدیل شده است.

راهنمای سفر به شهر قزوین؛ شهری دیدنی و تاریخ ساز
مهیار قاسمی ، چهارشنبه 1 فروردین 1403

با ما در راهنمای سفر به شهر قزوین همراه شوید تا شما را با دیدنی های مشهور قزوین آشنا کنیم.

نمایش بیشتر
معرفی شماری از معروف ترین دیدنی های شهر قزوین
هانیه گل محمدی ، یکشنبه 12 فروردین 1403
گشت و گذار یک روزه در قزوین با قطار گردشگری
فاطمه کریمی ، سه شنبه 18 تیر 1398
جای پارک عادی
دسترسی به تاکسی دارد
دسترسی به اتوبوس دارد
شما هم رای بدهید
رزرو آنلاین اقامتگاه
تور ها
نظرت چیه
16 دیدگاه و 3 رای ثبت شده است .
مرتب سازی :
    • 27 شهریور 1397

    قشنگ ولی تمام نقاشی هاازبین رفته

    • 8 شهریور 1397

    بسیار زیبا و دلنشین👌👌👌

    • 25 مرداد 1397

    روزهای تعطیلم بازه همه چی قزوین شبیه اصفهانه ولی در ابعاد کوچکتر

      • 26 تیر 1399

      اشتباه میکنی این نقشها اول برای قزوین بود که اصفهان تقلید کرد

  • 6 نظر
    • 26 فروردین 1397

    عمارت فوق العاده زیباییه! چه معماری درون ساختمان و چه حیاط. بنا رو تبدیل به موزه خط کردن. و متاسفانه مثل خیلی از آثار دیگه، از بیشتر نقوش و گچ بری های اون چیز زیادی باقی نمونده.

    • 1 دی 1396

    عالیه.هم عمارتش قشنگه هم محوطه اطرافش

    • 24 مرداد 1396

    چه روزهایی بازه

  • 7 نظر
    • 18 اردیبهشت 1396

    فضای دور کاخ جون میده برای نشستن مخصوصا تو اردیبهشت

    • 12 فروردین 1396

    من از قم رفتم، واقعا شهر زیباییه که دیدنش رو توصیه می کنم. تو محوطه کاخ چهلستون یه مجسمه است از یه بز که به نظرم اثر مش اسماعیله، اما اصلا هیچ تابلویی نداره و معرفی نشده. مش اسماعیل شهرت جهانی داره و حیفه که تو شهر خودش آثارش ناشناخته بمونه.

    • 9 فروردین 1396

    بسیار زیباست اما حیف که درست از این کاخ نگهداری نشده و جالب اینجاست که روی تمامی نقش و نگار های روی دیوار ها و سقف کاخ رو گچکاری کردن بطوری که تمامی نقاشی ها از بین رفته!!!!!! و نکته ی جالبتر اینه که مردم روی دیوارها یادگاری نوشتن!!!!!! کاش برای آثار تاریخی خودمون ارزش قائل بودیم.

    • 7 آبان 1395

    کاش در آن زمان بودم.