قلعه بابک

  • 4.8 / 5 بر اساس 8 رای
آدرس: ایران آذربایجان شرقی کلیبر 55 کیلومتری شمال شهرستان اهر، چند کیلومتری جنوب غربی کلیبر
  • اشتراک گذاری
  • افزودن تصویر
  • افزودن نظر

درباره قلعه بابک

قلعه بابک که به آن دژ بابک هم می گویند بالای کوهی به بلندای 2600 متر و در نزدیکی شهر کلیبر واقع شده است. این دژ در ارتفاعات غربی رود قره قرار دارد و برای رسیدن به آن باید از معبر دالون مانندی به طول 200 متر عبور کرد. دژ در زمان ساسانیان و قبل از آن در دوره اشکانیان مورد استفاده قرار میگرفته و نام خود را از نام بابک خرمدین، رهبر مبارز با مهاجمین عرب گرفته است. قلعه بابک از برج و باروج های زیادی تشکیل شده است که برج های گردش از سنگ مالون با ملات ساروج و باروها از نوعی سنگ گرانیت ساخته شده اند.
اینجا قصر و دژی دو طبقه بوده است. همانگونه که ابتدا اشاره کردیم قبل از رسیدن به دروازه باید یک دالان باریک 200 متری را طی کنید! دالان جایی بود که در گذشته نگهبانان به طور دقیق آن را زیر نظر می گرفتند تا عبور و مروری خارج از برنامه از آن صورت نگیرد. بعد از صعود از این راهرو، ورودی دیگری با پلکان هایی تقریبا نامنظم وجود دارد که شما را به قصر می رساند. پس از آن تالار اصلی است که اطراف آن هفت اطاق دیده می شود که این اطاق ها همگی به تالار مرکزی می رسند. در سمت شرقی قصر تاسیسات دیگری خواهید دید که شامل چند اتاق و آب انبار می شود که سقف آب انبارها جناقی و گهواره ای هستند. در سمت شمال غربی قصر هم پلکانی قرار داشته که راه دسترسی به طبقات دیگر قصر به حساب می آمد اما امروز چیز زیادی از آن باقی نمانده است. دو نیمه ستونی که در این بخش می بینید، محلی برای دیده بان ها بوده است که سربازان در آن قرار می گرفتند و به همه چیز و همه جا تسلط کامل داشتند. این قلعه یادآور رشادت های سردار معروف ایرانی بابک خرمدین رهبر گروه سرخ جامگان است. قلعه دست نیافتنی بابک حدود 22 سال دور از دسترس تازیان باقی ماند و در برابر اعراب مقاومت کرد.
از آنجایی که این مجموعه در قرن سوم یکی از پایگاه های مهم و محکم بابک خرم دین در جنگ با اعراب و لشگریان خلفای عباسی بوده، تعمیرات اساسی در آن انجام گرفت و قسمتهایی نیز به آن اضافه شد. در گذشته قلعه بابک به قلعه بند هم معروف بوده است که این کلمه بعدها تغییر شکل پیدا کرد و به "بز قلعه سی" تبدیل شد و بعد از قیام های بابک به قلعه بابک مشهور شد.

مشخصات قلعه بابک

قلعه بابک و کوه جاویدان در 55 کیلومتری شمال شهرستان اهر و در چند کیلومتری جنوب غربی کلیبر واقع است. اطراف این قلعه را از هر طرف دره های عمیقی با 400 تا 600 متر عمق فراگرفته است. مسافت کلیبر به قلعه با این که از چند کیلومتر تجاوز نمی کند ولی صعب و دشوار است و به هنگام عبور می بایست از گردنه ها و کتل ها گذر کرد تا پس از 3 ساعت کوه پیمایی و یا کوفتگی حاصل از اسب سواری خود را به پای باروهای استوار دژی برساند که عظمت اش از فراز ستیغ دره ها و کوه ها خود را به رخ می کشاند. مجموع مساحت این قلعه حدود ده هزار متر مربع است.
قبل از رسیدن به دروازه قلعه و ورود به بنای مستحکم دژ باید از معبری عبور کرد که به صورت دالانی است و از سنگ های منظم طبیعی شکل گرفته و تنها گنجایش عبور 1 نفر را دارد و دو نفر به سختی می توانند از آن بگذرند. فاصله این معبر تا باروی قلعه در حدود 200 متر است و مقابل آن قرار دارد. از همین نقطه است که صعوبت راه و ابهت خاص این قلعه رفیع و موقعیت خیره کننده آن بیننده را شگفت زده می کند.
معبر در نهایت به دروازه قلعه ختم می شود و دقیقاً در راستای آن قرار دارد که باعث می شود ورود هر تازه وارد و سپاهی و غیره از طریق دو برج دیده بانی در سمت دروازه ورودی قابل رؤیت باشد. برای نفوذ به داخل قلعه تنها راه ورود دروازه اصلی است و از کوهستان امکان وارد شدن به آن وجود ندارد.
با گذر از دروازه ورودی و پشت سر گذاشتن بارو، جهت رسیدن به دژ اصلی باید از گذرگاهی باریک که حدود 100 متر صعود از ارتفاع را نیز به همراه دارد گذشت تا به مدخل ورودی قلعه رسید، مسیری صعب العبور که از یک سمت مشرف به دره ای است با جنگل های تنک و ژرفایی در حدود 400 متر که به صورت تیغه و دیواره تا قعر دره ادامه دارد.
در تکیه گا ه های طبیعی این دیواره ها و 4 جهت بنا 4 جایگاه برای دیده بان ها به صورت نیمه استوانه ساخته شده است. اینها مقر کوه بانیه ها و سربازانی است که هر جنبنده ای را تا کیلومترها دورتر، از فراز دره ها و کوهپایه ها زیر نظر می گرفتند. پس از صعود، برای ورود به دژ اصلی از مدخل دیگری با پلکان هایی نامنظم باید عبور کرد. طرفین مدخل دژ، به وسیله دو ستون کاذب مشخص شده است.
بنای دژ که دو طبقه و سه طبقه است، پس از ورودی قرار گرفته و پس از آن تالار اصلی وجود دارد که اطراف آن را 7 اتاق فرا گرفته است، اتاق هایی که به تالار مرکزی را دارند. در قسمت شرقی دژ تأسیسات دیگری مرکب از اتاق ها و آب انبارها ساخته شده است.
محوطه داخلی آنها نیز به وسیله نوعی ساروج غیر قابل نفوذ گردیده و به هنگام زمستان از برف و باران پر شده و در تابستان و هنگام مضایق و محاصره ها از آب آنها استفاده می شده است.
در سمت شمال غربی دژ پلکان هایی سرتاسری وجود داشته که اکنون ویران شده و قسمت هایی از آن بیرون خاک است و تنها راه صعود به بخش های مرتفع تر بناست. از آثار معماری و برخی از سنگ های زبره تراش و روش چفت و بست سنگ ها و ملات ساروج و اندود دیوارها از نوعی گچ و خاک می توان دریافت که ساختمان این دژ و قلعه در روزگار اشکانیان و بخصوص ساسانیان ساخته شده است. این دژ در قرون دوم و سوم و تا چند قرن پس از آن مورد تعمیر و مرمت قرار گرفته و تغییراتی در آن به وجود آمده و الحاقاتی در بنا ایجاد شده است.
اشیا و ابزاری که از قلعه بابک به دست آمده، سفالینه های منقوش و لعاب خورده است که یک دوره استقرار تا اوایل قرن هفتم هجری را نمایش می داد. همچنین تعدادی سکه مسی کشف شده که برخی از آنها به علت ساییدگی و زنگ خوردگی فراوان غیرقابل خواندن است و در بین این سکه ها برخی مربوط به اتابکان آذربایجان و هزارسیبان (قرون ششم و هفتم هجری) هستند.
موقعیت استقرار بنا بر فراز قله به گونه ایست که 20 نفر سپاهی قادر بودند هجوم یک سپاه صد هزار نفری را مانع شوند و تلفاتی هم نداشته باشند. چون تیر و کمان و اسلحه معمول زمان به سربازان و مستحفظانی که در قلعه و بر بلندی موضع می گرفتند به جهت بعد مسافت بی تاثیر بودند. اگر بر فراز برج های این قلعه که بایستید، همه ارتفاعات و جنگل های اطراف زیر پای شماست و شما بر بلندترین نقطه منطقه ایستاده اید. چشم اندازی وسیع از کوه های پوشیده از درخت و دشت های ارسباران و به راستی که این قلعه بسیار زیباست.

موقعیت مکانی قلعه بابک

مسیر صعود به قلعه بابک از سه مسیر امکان پذیر است: مسیر قلعه درسی در جنوب قلعه صعب العبور است، از مسیر روستای شجاع آباد، راه عشایری بسطاملو یا ییلاق (از جانب غرب قلعه) مسیر آسان تر است.
از پشت هتل بابک، مسیری سنگلاخی وجود دارد که گردشگران می توانند با ماشین به محل زندگی عشایر برسند. پاترول و لندروورهایی در پارکینگ هتل وجود دارند که با دریافت هزینه ای مسافران را به بالا می رسانند. پس از این مسیر نیز حدود یک ساعت پیاده روی دارد تا به قلعه برسید. در مسیر پله هایی برای راحتی گردشگران ساخته شده است که گاهی بالا رفتن از آنها طاقت فرسا می شود. پس از عبور از سه کوه به کوه قلعه بابک می رسید و باید پله های زیاد قلعه را طی کنید تا به داخل آن برسید.

بهترین زمان بازدید از قلعه و اطراف آن فصل بهار است.

قلعه بابک در کلیبر
مهلا محمدی ، جمعه 3 آبان 1398

قضیه از این قرار است که بابک خرمدین به مدت بیست سال در یک قلعه در ماچوپیچو ایران به مبارزه مشغول بود.

نمایش بیشتر
ذخیره گاه های زیست کره ایران در یونسکو را بهتر بشناسیم
آیدا ایمانی فر ، چهارشنبه 6 شهریور 1398
قلعه بابک محلی ایده آل برای علاقمندان به تاریخ است
گلاره یوسف پور ، چهارشنبه 20 بهمن 1400
دسترسی به مترو ندارد
دسترسی به تاکسی دارد
فضای باز دارد
شما هم رای بدهید
رزرو آنلاین اقامتگاه
تور ها
نظرت چیه
15 دیدگاه و 8 رای ثبت شده است .
مرتب سازی :
  • 1 نظر
    • 19 خرداد 1397

    سلام قلعه بابک یکی از قلعه های دیدنی تو ایران هست که واقعا ارزش رفتن رو داره . همانطور که گفته شد 2 تا را برای رسیدن به قلعه وجود داره یکی راه جنگل و رودخانه که واقعا دیدنی هستش ولی به افرادی که بچه دارن و اونهایی که تحمل سختی و کوه نوردی طولانی رو ندارن توصیه نمیکنم از راه ماشین رو برید هزینه پاتورلهایی که تا اول مسیر کوهنوردی هم میبرن نفری 5 هزار تومان هستش. دوستانی که توانایی گذشتن از چالشهای سختو دارن حتما از راه رودخانه برگردن.

  • 1 نظر
    • 12 فروردین 1397

    واقعا عالی بود ای کاش همه ی ایرانیا یاد بگیریم از این مناطق زیبا و دیدنی مواظبت کنیم

    • 9 شهریور 1396

    واقعا تا قلعه 3 ساعت پیاده روی داره ؟

    • 26 تیر 1396

    سلام من خیلی به قلعه بابک رفتم و واقعاهربار هم لذت بردم حتما یه بار سفر کنید💖

  • 1 نظر
    • 30 اردیبهشت 1396

    جادش خاکی هست؟ راهش چطوره

    • 23 بهمن 1395

    سلام بایدازطرف کوه رفت(پاترول 50تومان میگیره میبره)وازطرف جنگل پایین اومد

    • 18 دی 1395

    مکانی عال در میان طبیعت بیابانی ایران

    • 8 آبان 1395

    واقعا جای بی همتا متاسفانه اگر فرماندار محترم عنایت فرمایند جاده کوه تا آنجایی که ماشین ها می روند آسفالت کنند و عوارض دریافت نمایند

    • 13 فروردین 1395

    واقعا جای بی نظیریه برای رفتن به بالای کوه و رسیدن به قلعه تاریخی دو راه وجود داره که یکی راه آبشاره و مدت خیلی زیادی رو طول میکشه تا برسین (البته طبیعتش فوق العادس) راه دوم هم تا یه جایی رو میشه با ماشین رفت و از اونجا به بعد باید پیاده رفت راه قلعه هم به صورت پلکانی و ساخته شده هستش به خاطر همین بالارفتنش خیلی سخت نیست و حتما تا خود قلعه برین بالا چون واقعا چشم انداز اطراف قلعه محشره کفش و لباس مناسب همراه داشته باشین! حتی تو تابستونم هواش سرده در کل کسی از رفتن به این مکان کم نظیر پشیمون نخواهد شد! برا خود من که به یاد موندنی و جذاب بود

    • 26 اسفند 1394

    بی نظیره