افغانستان | Afghanistan
افغانستان که با نام جمهوری اسلامی افغانستان شناخته می شود در آسیای مرکزی قرار گرفته و از جنوب و شرق با کشور پاکستان، شمال شرقی با چین، شمال با تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان و از غرب با ایران مرز مشترک زمینی دارد. این کشور قدیمی با تاریخ غنی بسیار مورد توجه باستان شناسان قرار گرفته است. افغانستان از نقاط کانونی جاده ابریشم و مسیرهای مهاجرت انسان ها به شمار می رفته از این رو تاریخ بسیار شنیدنی و جذابی دارد. علی رغم این تمدن غنی جنگ های چندین ساله علاوه بر ایجاد خرابی های متعدد، افغانستان را به کشوری فقیر تبدیل کرده است اما همچنان مردمی خونگرم در این کشور زندگی می کنند که با توجه به تحمل سختی های بسیار، با روی باز از مسافران پذیرایی می کنند.
تاریخ
با اینکه کشور افغانستان به عنوان ملت از تاریخ جدیدی برخوردار است اما سرزمین آن از لحاظ قدمت تاریخی از کهن ترین کشورهای جهان شناخته می شود. این کشور به دلیل قرارگیری در مسیر جاده ابریشم محل پیوندگاه تمدن های بزرگ جهان بوده است. این موقعیت مهم در شکل دادن هماوردی غنی از فرهنگ ها و تمدن های بزرگ چون ایرانی، یونانی، میان رودان و هندی در این کشور نقش بسیار مهمی داشته و میراث فرهنگی باستانی آن را نیز ترسیم می کند. از پیکره های یونانی بودایی گرفته تا نگاره های دیواری مغازه های بامیان و تا نقوش تذهیب و خوشنویسی که زینت بخش بناهای دوران نخستین اسلامی هستند. به طور کلی می توان گفت که کشور افغانستان در طول تاریخ گلوگاه یورش مهاجمین و جهانگشاییان بوده که همچنان ردپای آن ها در گوشه و کنار سرزمین دیده می شود.
در اواسط قرن 7 بعد از اینکه اعراب در حمله به ایران با شکست شاهنشاهی ساسانی مواجه شدند به سوی خاور ایران هجوم برده و در سال 642 موفق به تسخیر هرات شدند. سال 870 نیز کابل و تقریبا تمام مناطق افغانستان امروزی توسط اعراب فتح شدند. با اطمینان می توان گفت که تاریخ کامل کشور افغانستان را نمی توان از ذیل نام افغان و افغانستان دریافت. بلکه تاریخ باستانی و سده های میانه این مملکت را باید در تاریخ ایران اوستایی و شاهنامه ای و در تاریخ خراسان جستجو نمود و بدون تردید تاریخ ایران اوستایی و شاهنامه ای و خراسان تاریخی از سرزمین بلخ و بامیان و سیستان و نیمروز و زابل و کابل و هرات و مرو و غور و غرجستان و از کتاب اوستای زرتشت و شاهنامه ها و از تاریخ پیشدادیان و کَیانیان و ادبیّات دری، جدا نیست.
شهر های افغانستان
پایتخت و بزرگترین شهر این کشور کابل نام دارد. این شهر به داشتن طبیعت عالی و مکان های تاریخی شهرت دارد با اینکه طی جنگ های اخیر تنها خرابه هایی از بناهای تاریخی آن به جا مانده که البته با این حال هنوز بناهای زیبایی در شهر دیده می شوند و برای آشنایی با تاریخ کشور افغانستان شهری مهم به شمار می رود.
هرات یعنی تاریخ ، هنر ، ادبیات ، فلسفه و عرفان. هرچند که این کلمات به اندازه کافی حق مطلب را ادا نمی کنند. حتما باید بدانید که تاریخ در این شهر موج می زند و مردمان این شهر داستان های خوب و بد بسیاری را مشاهده کردند و البته رنج های زیادی کشیدند که تمام اینها از میهمان نوازی و خونگرمی مردمانش کم نکرده است. شهر هرات بعد از کابل دومین شهر بزرگ کشور افغانستان است و قلب صنعتی و کانون فرهنگی هنری آن نیز محسوب می شود. می توان گفت هرات از مهم ترین شهرهای دیدنی کشورش شناخته می شود.
مزار شریف از دیگر شهرهای تاریخی و مهم افغانستان می باشد. با اینکه بر اثر جنگ های داخلی خرابی هایی دارد اما همچنان شکوه خود را حفظ کرده و تاریخ خودش را بازگو می کند. علت نامگذاری مزار شریف به اعتقاد اهالی شهر این است که علی (ع) در این شهر به خاک سپرده شده. مردمان این شهر با اینکه شهرشان معرض خطر قرار گرفته با این حال مهمان نوازان فوق العاده ای هستند. بنابراین امنیت خوب شهر کنار بناهای تاریخی و اماکن دیدنی وجذاب، مزار شریف را به انتخابی فوق العاده جهت سفر به افغانستان و پاگذاشتن به تاریخ کهنه سرزمین تبدیل کرده است.
و اما قندهار این شهر تاریخی که هزاران هزار رویداد تاریخی در قلبش پنهان کرده و چون صندوقچه ای گرانبها گنجینه ها و زیبایی هارا حفظ کرده است. کمتر شهری چنین حجمی از تاریخ ، طبیعت و حادثه را در خود جای داده و به همین دلیل است که با وجود خطرات زیادی که همچنان وجود دارد باز مسافرانی از سراسر دنیا برای دیدن قندهار به افغانستان سفر می کنند. در پس تمامی این نا آرامی ها، قندهار شهری زیبا با مردمی فوق العاده دوست داشتنی است که با وجود تمام سختی ها همچنان مهربان و میهمان نوازند. قندهار مقصدی جذاب برای دوستداران تاریخ و علاقه مندان به هنر به خصوص هنر معماری اسلامی است.
کارهایی که میشه انجام داد افغانستان
گردشگری افغانستان
افغانستان با اینکه کشوری آسیب دیده است و همچنان با مشکلات دسته و پنجه نرم می کند، با این حال فوق العاده زیبا و دیدنی است و جاذبه های تاریخی آن از شهرت بسزایی برخوردار هستند. به دلیل آشوب ها و درگیری های داخلی، این کشور مناسب برای گردشگری نیست اما در ادامه جاذبه های تاریخی و مهم کشور افغانستان را که شهرت جهانی دارند معرفی می کنیم.
بامیان را ببینید Bamiyan
بامیان زمانی مکان زیارت بوداییان بود و امروزه نزدیک به تخریب توسط جنگ هاست. با اینکه این منطقه توسط طالبان به نابودی رفت اما دره بامیان یکی از زیباترین مکان ها در کشور افغانستان شناخته می شود و بازدید کنندگان بسیاری را به سمت خود می کشاند. همچنین دره بامیان در سال 2003 در سایت میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است.
اولین جشنواره جاده ابریشم بامیان در جولای 2009 برگزار شد و بسیاری از بازدیدکنندگان را با موسیقی، هنر و دیگر رویدادهای فرهنگی جذب خودش کرد.
گردش در شهر زیبای هرات Welcome to Herat
هرات پایتخت امپراتوری تیموریان و محل تحصیل و هنر که در طول تاریخ به عنوان شهری غنی شناخته شده و بارها و بارها جنگیده است اما همچنان به عنوان قلب فرهنگی قدیمی کشورش افغانستان نامیده می شود. با اینکه از این شهر چون سمرقند و بخارا یاد نشده اما ساکنانش از گذشته تا به امروز به عنوان شهری فرهنگی قدردانی می کنند.
این شهر زیبا بسیاری از بناهایش را توسط مهاجمان انگلیسی و روسیه در حالتی غم انگیز از دست داده است اما با این حال جاذبه های تاریخی و خیابان های آن بسایر جذاب و سرگرم کننده هستند.
واخان و پامیر افغانستان Wakhan & the Afghan Pamir
منطقه ای در مرز تاجیکستان و پاکستان که بام افغانستان شناخته شده و به داشتن مراتع سرسبز و دریاچه های آبی به عنوان ییلاق افغان ها شهرت دارد. این منطقه تنها در تابستان مورد استفاده است چون بیشتر از 6 ماه سال پوشیده از برف می شود.
موزه کابل Kabul Museum
موزه کابل زمانی یکی از بزرگ ترین موزه های دنیا بود. در این موزه از سکه های طلای هلنیستی تا برنزهای اسلامی به نمایش در آمده است. این موزه در سال 1919 افتتاح شد و گنجینه ای از آثار تاریخی ای است که از دل خاک این سرزمین بیرون آمده است.
بین سال های 1992 تا 1994 موزه به عنوان پایگاه مجاهدین استفاده شد. در طول این دوره، موزه به طور گسترده مورد غارت قرار گرفت. نه تنها اینکه از بین رفته باشد اما با توجه به انتخاب قطعات با ارزش داخل آن همگی ربوده شدند (کتابخانه موزه نیز در این زمان موجودی اش را از دست داده بود).
در سال 1996، طالبان قول دادند که از آنچه که باقی مانده بود محافظت کند، اما وعده کوتاه مدت بود. در ماه مارس سال 2001، به عنوان بودا غول پیکر در بامیان مقرر شد، سربازان با پتک وارد موزه شدند و مجسمه ها و دیگر نمایشگاه های تصویر را پیدا کردند. وزیر فرهنگ به عنوان وزیر فرهنگ اکسیمورونیایی منجر به تخریب شد.
موزه هنوز هم وجود دارد. کمتر از یک سوم مجموعه باقی مانده است اما برای نمایش اشیا وجود دارد. در سالن ورودی یک حوضه سنگ مرمر سیاه مربوط به قرن 15 از قندهار وجود دارد که به عنوان حلقه بوته بودا به دلیل لوتوس حک شده در پایه آن شناخته شده است. در سمت چپ یک کتیبه بزرگ یونانی از Ai Khanoum و به سمت راست قرص Rabatak در نزدیکی پل خمری در سال 1993 کشف شده است که هنوز قابل تشخیص نیست.
گنجینه های دیگر طبقه پایین شامل یک درخت مرمری دوست داشتنی از کابل و یک مجسمه قرن 12 از لشکرگاه است. نمایشگاه ها با عکس هایی از موارد غارت شده و موزه نابود شده به هم پیوسته اند.
مسجد جمعه هرات Friday Mosque
مسجد جمعه با قدمت بیش از 800 سال زیباترین بنای اسلامی افغانستان و یکی از بهترین ها در آسیای مرکزی است. هنر موزائیک کاری و جزئیات پیچیده در طراحی این مسجد آن را به محلی غرور انگیز و زیبا برای ستایش خداوند تبدیل کرده است. اکثر بازدیدکنندگان از طریق پارک در سمت شرقی آن، به مسجد وارد می شوند که منجر به نمای فراوانی و غنی کاشی می شود. این مسجد در یک طرح کلاسیک از چهار ایوان با دیوارهای محاصره شده در اطراف حیاط مرکزی نزدیک به 100 متر قرار گرفته است. دو مناره بزرگ به سمت iwan اصلی قرار دارند. تقریبا هر مرکز مربع با موزاییک خیره کننده پوشانده شده است، که توسط نوارهای آبی اسکریپت قرآن احاطه شده اند. مناره ها، با نوارهای مکرر از گل های تلطیف شده، عرب ها و الگوهای هندسی، به سادگی گیج کننده هستند.
به طور معمول، عکس گرفتن در مسجد مشکلی ندارد، اما در زمان نماز از این امر باید اجتناب شود. صبح زود بهترین زمان برای گرفتن نور روی کاشی است.
شهر قدیم هرات Old City in Herat
این شهر قدیمی کاملترین شهر مربوط به قرون وسطی در افغانستان است. چهار خیابان اصلی از بازار چهارسو (به معنای چهار جهت) قسمتی از این شهر قدیمی هستند که به دروازه های قدیمی شهر وصل می شوند. ویژگی شهرهای قرون وسطایی سه مرکز، مرکز تجاری (چهرسو) مرکز سلطنتی (ارگ) و مرکز مذهبی (مسجد) است.
با اینکه این منطقه از بمبگذاری بیرحمانه شوروی سابق جان سالم به در برد اما اکنون در معرض تهدید قرار دارد.
گازار گاه Gazar Gah
این حرم یکی از مقدس ترین مکان های افغانستان است که متعلق به شاعر و عارف قرن 11 خواجه عبدالله انصاری است و روزانه صدها نفر از نقاط مختلف افغانستان از آن زیارت می کنند. این حرم از کاملترین ساختمان تیموری در هرات است و با کاشیهای آبی بر روی آجری ساده تزئین شده است. کاشی ها بیشتر داخل آن را پر می کنند و تاثیر متمایزی بر چینی ها دارد . احتمالا یک محصول جانبی سفارتخانه هایی که شاهرخ (که در سال 1425 به سفارش حرم) با امپراتور چین تبادل کرد. حیاط با سنگ قبرهای بسیاری از خانواده های حاکم قدیمی هرات پر شده است.
ارگ هرات Herat Citadel
ارگ هرات بنای تاریخی در شهر هرات که از زمان اسکندر مقدنی به جای مانده است. این ارگ قدیمی ترین بنای هرات است و تا سال 2005 از آن به عنوان پادگان نظامی و زندان استفاده می شد تا اینکه در آن سال ارتش افغانستان این بنا را در اختیار وزارت اطلاعات، فرهنگ و گردشگری قرار داد.
این ارگ بر روی یک گودال مصنوعی ساخته شده و از 250 متری شرق تا غرب را پوشش داده است. 18 برج آن بیش از 30 متر از سطح خیابان، با دیوارهای 2 متر ضخامت دارد. ساختار فعلی تا حد زیادی توسط شاهرخ در سال 1415 ساخته شده بود .
متاسفانه، بیشتر کاشی های دیوار شمال غربی، به اصطلاح برج "Timurid" تخریب شده اند.
باغ های بابور Babur's Gardens
باغ تفریحی و تاریخی بابور به دستور شاه مغول بابور در سال 1528 در شهر کابل ساخته شد. این باغ از دوست داشتنی ترین مکان های کابل است و با 11 هکتار مساحت، بزرگ ترین فضای سبز عمومی شهر به حساب می آید. این باغ به شکل چهار باغ درست شده و از مکان های تفریحی پادشاهان مغول بوده است.
سال 1647 ، در بالای این باغ یک مسجد مرمری سفید ظریف شبیه به تاج محل به دستور شاه جهان ساخته شد. البته در مقیاسی به مراتب کوچک تر.
مسجد حضرت علی Shrine of Hazrat Ali
مسجدی در شهر مزار شریف که زوار زیادی برای زیارتش از نقاط مختلف کشور به این مکان می روند. با این که غیر مسلمان ها نمی تونند وارد این مسجد شوند اما می توانند از فضای سبز زیبایی که در اطراف مسجد هست لذت ببرند. بیشتر مسلمانان اعتقاد دارند که امام علی در شهر نجف به خاک سپرده شده اما بعضی از افغان ها بارگاه امام علی را در این مکان و در شهر مزار شریف می دانند.