درباره شهر زنجان | Zanjan

شهر ملیله

شهر زنجان یکی از بزرگترین شهرهای شمال غرب ایران و مرکز استان زنجان است که قدمت و بافت تاریخی آن همیشه شهره خاص و عام بوده و از نظر تاریخی اهمیت بسیار زیادی دارد. این شهر از لحاظ جمعیت، بیستمین شهر ایران به شمار می رود و براساس آمار سال 1395، جمعیت شهر زنجان به 521٬302 نفر می رسد.
شهر زنجان به دلیل دارابودن معادن فلزی و غیرفلزی بسیار و همچنین صادرات های غیرنفتی بیشمارش، یکی از ثروتمندترین شهرهای ایران است.
موقعیت جغرافیایی شهر زنجان به این گونه است که از شمال به شهرستان طارم و خلخال و میانه، از مشرق به سلطانیه و طارم، از جنوب به خدابنده و ایجرود و از غرب به شهرستان ماه نشان محدود می شود.
این شهر از نظر آب و هوایی از شهرهای چهار فصل ایران با تنوع آب و هوایی بالا است و معمولا دارای تابستان های معتدل و زمستان های سرد است.
مردم این شهر به زبان ترکی آذربایجانی ولی با لهجه زنجانی صحبت می کنند بااین حال صحبت با زبان فارسی هم در این شهر رایج است که معمولا در اماکن عمومی می توانید شاهد آن باشید.
دین و دینداری برای مردم زنجان از اهمیت زیادی برخوردار است و مسجدهای تاریخی زیادی که از زمان قاجار در این شهر بنا شده اند و مراسم های هرساله محرم که با تشریفات زیادی در این شهر برگزار می شود، گواه این است.

تاریخچه شهر زنجان

شهر زنجان نام های زیادی را پست سر گذاشته و واژه زنجان کنونی، تغییر یافته کلمه عربی زنگان به معنی پربار و پرارزش است و جالب است که بسیاری از اهالی زنجان هنوز هم آن را با نام زنگان می خوانند ولی زندیگان به معنای اهل کتاب زند، قدیمی ترین نامی است که روی این شهر گذاشته شده است.
در نوشته ها آمده که این شهر را اردشیر بابکان که بیانگذار سلسله ساسانیان بود، بنا کرده است. به همین دلیل تا زمانی آن را شهین یعنی منصوب به شاه می نامیدند. اما به همین جا ختم نمی شود چون بعد از سکونت ایل خمسه فارس در این شهر در اواخر قاجاریه، این شهر نام خمسه را نیز برای مدتی یدک کشید.
شهر زنجان تا مدت ها به دلیل قرارگیری در مسیر ری به آذربایجان، از شانس این برخوردار بود که از لحاظ تجاری و اقتصادی پیشرفت کند و رونق بگیرد که شاید همین هم از دلایل موفقیت های تجاری کنونیش باشد.
بی شک این شهر هم از گزند و آسیب و جنگ و غارت در امان نبوده است به طوری که گفته می شود بناهای کنونی زنجان روی خرابه های جامانده از قبل، احداث شده است. شهر زنجان تا قرن نهم هجری قابل سکونت نبوده اما کم کم شهر، جان دوباره ای گرفت، ساخت و ساز و مرمت بناها آغاز شد و آرامش و حیات نسبی به شهر بازگشت که شهر زنجان همه این اتفاقات را مدیون صفویان است.
و در آخر از قدمت و تاریخی بودن این شهر همانقدر بگوییم که در سال 1372 در معدن نمک چهرآباد زنجان، مومیایی های نمکی پیدا شد که قدمت آنها به دوران ساسانیان و هخامنشیان می رسد. هرچند که تاریخ نویسان قدمت این شهر را سه هزارساله می دانند.

مجله گردشگری زنجان

موزه رختشویخانه یکی از جاذبه های گردشگری زنجان به شمار می رود
گلاره یوسف پور ، جمعه 18 آبان 1403

براساس آخرین خبرهای واصله، موزه رختشویخانه یکی از جاذبه های گردشگری زنجان به شمار می رود.

نمایش بیشتر

جاهای دیدنی زنجان

با پا گذاشتن به شهر زنجان و نگاهی به این شهر می توانید متوجه قدمت و اصالت تاریخی این شهر شوید و آثار تاریخی بسیار زیاد و زیبای این شهر گواه همین مسئله است که در ادامه به آن ها می پردازیم.
موزه رختشویخانه که نوعی موزه مردم شناسی در شهر زنجان است، مکان دیدنی و جذابی است که به هیچ وجه نباید دیدن آن را از دست بدهید زیرا گذشته دور این شهر را با خود به دوش می کشد. زمانی که برای راحتی مردم، شهرداری زنجان دست به حرکتی زیبا زد و رختشویخانه ای رایگان و شبانه روزی احداث کرد که دارای حوضچه های متعددی بود تا زنان در مکانی سرپوشیده به شست و شوی رخت و لباس و ظروفشان بپردازند و از سرما در امان باشند. این رختشویخانه بعد از سال ها بازسازی شد و سپس به موزه رختشویخانه تغییر کاربری داد تا همه روزه افراد زیادی از آن بازدید کنند و با فرهنگ این شهر بیش از پیش آشنا شوند.
شاید باور این که طویل ترین بازار ایران در شهر زنجان قرار دارد برای بسیاری افراد غیرقابل باور باشد ولی این بازار زیبا و تاریخی در دل شهر زنجان قرار دارد و همیشه مالامال از خریدارانی است که نمی خواهند دست خالی و بدون خریدن سوغاتی این شهر را ترک کنند. پیشنهاد می کنیم اگر قصد خرید هم ندارید، لذت قدم زدن در بازار سنتی زنجان را بی هیچ وجه از دست ندهید.
پل میربهاءالدین معروف به پل کهنه یکی دیگر از آثار تاریخی و زیبای این شهر است که در مسیر زنجان به کردستان و روی رودخانه زنجان رود واقع شده است. این پل آجری که قدمت آن به زمان ناصرالدین شاه می رسد، در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه ذوالفقاری که امروزه با نام موزه باستان شناسی زنجان شهرت دارد، دارای قدمتی از دوره قاجار و محل حکمفرمایی حکمران شهر زنجان بوده است و از معماری منحصر به فردی هم برخوردار است. عمده شهرت و جذابیت این موزه به وجود اجساد مردان نمکی کشف شده در معدن نمک چهرآباد زنجان است که به دوره های هخامنشیان و ساساسنیان برمی گردند و در این موزه نگه داری می شوند. اهمیت این اجساد به قدری است که بعضی آن را موزه مردان نمکی می نامند.
اگر به مکان های سنتی که همیشه یادآور قدمت و اصالت هر شهر است علاقه دارید، حتما سری به موزه و عمارت دارایی زنجان که در حال حاضر با نام موزه هنرهای سنتی و صنایع دستی شناخته می شود، بزنید و با خاطره ای جذاب از حضور در این مکان شهر را ترک کنید. قدمت موزه و عمارت دارایی زنجان ، به اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی باز می گردد و تمامی صنایع دستی تاریخی و معروف زنجان را در خود جای داده است که دیدن آنها خالی از لطف نیست.
در دل شهر زنجان سفرخانه ای سنتی وجود دارد که در گذشته حمام بوده است. بله، درست شنیدید حمام سنتی حاج داداش که الان به رستوران سنتی حاج داداش معروف است و با اینکه بازسازی هایی روی آن انجام شده است، هنوز بافت تاریخی اش را حفظ کرده است. فضای سنتی و زیبای این سفره خانه ها و رنگ ها و بافت های خاص به کاررفته در آن می تواند خاطره ای بی نظیر از این سفر را برای شما و خانواده تان به ارمغان آورد.
شهر زنجان علاوه بر دارا بودن بناهای تاریخی و باستانی متعدد، جاذبه های طبیعی و گردشگری زیبا و بعضا بکری دارد که هر گردشگری را جذب خود می کند تا با خاطره ای به یادماندنی این شهر را ترک کند. می توان گفت یکی از زیباترین مناطق تفریحی این شهر، مجموعه تفریحی ائل داغی است که با نام گاوازنگ نیز خوانده می شود. این مجموعه در دامنه کوه آوازنگ و در شمالی ترین قسمت شهر جای گرفته و به همین خاطر بعضی آن را بام زنجان میخوانند. می توانید روزی را در کنار خانواده در این مجموعه زیبا بگذرانید و از امکانات این مجموعه مثل دریاچه مصنوعی، قایق های پدالی، آلاچیق، رستوران و کافه و... استفاده کنید.
زنجان هم مانند بسیاری از شهرهای کشور دارای جاذبه های دیدنی است که از شگفت انگیزترین ها است. تپه های آلا داغ لار یکی از همان جاذبه ها است که در مسیر زنجان به سمت روستای ماه نشان واقع شده است و هنگام باران و خیس شدن رس های تپه، منظره ای رنگارنگ را ایجاد می کند که چشم هر بیننده ای را می نوازد. جالب است بدانید که از این دست کوه های رنگارنگ در دیگر نقاط جهان وجود دارد ولی تپه های رسی آلا داغ لار از همه آنها وسیع تر است.
رودخانه قزل اوزن که بخاطر رنگش به این نام معروف شده است، یکی از رودهای مهم و پرارزش شهر زنجان است که از کوه های چهل چشمه کردستان منشا می گیرد و به دریای خزر می ریزد. این رود سرخ رنگ در مسیر خود، طبیعت و جاذبه های زیبای زیادی را به وجود آورده است و عللاوه بر آن اهمیت این رود در رونق کشاورزی را نمی توان نادیده گرفت.
شهر زنجان با آب و هوای کوهستانی و کوه های زیادی که دارد یکی از مقاصد اسکی بازان است و تنها پیست اسکی استاندارد وسیع آن با نام پیست اسکی پاپایی است که شیب ملایم آن حتی استفاده را برای اسکی بازان تازه کار هم راحت کرده است. البته که همه بخش های آن بدین گونه نیست و بخش هایی با شیب تند را هم در خود جای داده است.
زنجان به داشتن یکی از بهترین دیوارهای کوهنوردی ورزشی سرپوشیده در خاورمیانه مشهور است که در مجتمع ورزشی انقلاب واقع شده است و در صورتی که به آن علاقه دارید لذت تجربه کردن آن را از دست ندهید.
جاذبه های گردشگری و طبیعی شهر زنجان به همینجا ختم نمی شود و شامل آبشار شارشار و دیگر مناظر دیدنی هم می شود.
اگر با شهر زنجان و مردم آن آشنا باشید، حتما می دانید که چقدر اعتقادات مذهبی در این شهر پررنگ است و تلاقی آن با تاریخی بودن این شهر باعث شده است که مساجد معروف و چشم نوازی در این شهر بنا شود که هرروزه مقصد گردشگران زیادی باشد. یکی از معروف ترین جاذبه های مذهبی شهر که می توان آن را حتی جز بناهای تاریخی هم به حساب آورد، مدرسه و مسجد جامع زنجان است که به مسجد سید نیز معروف است. قدمت تاریخی این مسجد به زمان قاجار می رسد و معماری بی نظیر و کاشی کاری های بی مثالش شهره خاص و عام است.
اگر مراسم های عزاداری ایام محرم را دیده باشید امکان ندارد که نام مسجد حسینیه ی اعظم زنجان را نشنیده باشید. چون از نظر مردم پرشورترین عزاداری محرم را هرساله این حسینیه مدیریت و برگزار می کند و اگر علاقه مند به سنت های مذهبی و تاریخی هستید، بهتر است تماشای مراسمات این حسینیه معروف را از دست ندهید.
کشور ایران همیشه مأمن امامان و فرزندان آنها بوده است به همین دلیل هم امامزاده های زیادی در ایران وجود دارد که شهر زنجان هم از این نعمت بی نصیب نیست. امامزاده سید ابراهیم یکی از معروف ترین امامزاده های شهر زنجان است که همیشه پذیرای گردشگران زیادی است و قرارگیری آن در مرکز شهر دسترسی آن را بسیار آسان تر هم کرده است.

هتل های زنجان

مطمئنا بعد از تصمیم برای سفر به شهری و انتخاب مسیر سفر، کار بعدی تصمیم برای اقامت و جا است که به نوبه خودش هم مسئله مهمی است چون هرکس می خواهد بعد از گشت و گذار در شهر و ساعاتی زیادی را سپری کردن برای دیدن جاهای دیدنی، خرید و... وقتی برمی گردد، جایی راحت و آرام انتظارش را بکشد. البته سلیقه افراد برای انتخاب محل اقامت متفاوت است و هرکسی بر اساس اولویت خودش، انتخاب می کند.
در اینجا به معرفی انواع هتل ها، مسافرخانه ها و اقامتگاه های سنتی این شهر می پردازیم تا با خیالی آسوده مکان موردنظر خود را انتخاب کنید و بیش از پیش از سفرتان لذت ببرید.
از آنجایی که شهر زنجان قدمتی دیرینه دارد و از بافت تاریخی منحصربه فردی در نوع خود برخوردار است، اقامتگاه های سنتی و زیبایی را در خود جای داده است که چند روزی را در آنجا گذراندن، خالی از لطف نیست. می توان گفت معروف ترین و دلپذیرترین اقامتگاه سنتی این شهر مربوط به اقامتگاه سنتی ددمان است که در و پنجره های چوبی و شیشه های رنگی اش جذابیت های فراوانی را به آن بخشیده است. این اقامتگاه طرفداران مخصوصش را دارد و به افرادی که می خواهند در سفر در جایی متفاوت ساکن شوند، پیشنهاد می شود. هتل جهانگردی زنجان در بلوار خرمشهر و اقامتگاه بوم گردی گل سرخ هم می تواند پذیرای مسافرانی باشند ک قصد دارند در سفر به دور از مدرنیته باشند.
اما بسیاری از افراد راحتی بیشتری را در سفر ترجیح می دهند و مکان موردنظر خود را از بین هتل ها و هتل آپارتمان ها انتخاب می کنند. شهر زنجان هم همانند بسیاری از شهر های ایران دارای هتل های زیادی است که می تواند نیاز هر مسافری را برآورده سازد. یکی از بهترین هتل های زنجان که به گوش کمتر کسی نخورده است، هتل بزرگ زنجان واقع در میدان بسیج است که جزو هتل های لوکس این شهر محسوب می شود و از امکانات خوبی برخوردار است. علاوه بر آن یکی دیگر از جذابیت های آن، دارا بودن مناظر کوه و جنگل و قرارگرفتن در جایی خوش آب و هوا است. شهر زنجان هتل های 3ستاره و میان رده زیادی دارد که هتل آسیا زنجان، هتل پارک زنجان، هتل سپید و هتل آپارتمان سپهر جز معروف ترین های آنها هستند. از دیگر هتل های زنجان هم می توان به هتل قصر زنجان و هتل پیام اشاره کرد.
در این میان، بعضی افراد هزینه های سفر را در اولویت قرار می دهند و براساس قیمت هتل ها، آنها را برای اقامت در سفر برمی گزینند که باید گفت هتل آپارتمان سپهر، هتل آسیا، هتل پارک زنجان جز قیمت مناسب ها هستند و هتل قصر و مهمانسرای جهانگردی هم از قیمت های ارزانی برخوردارند.
این شهر همانند بسیاری از شهرها از مسافرخانه های زیادی هم برخوردار است که می توان از مسافرخانه سعدی و مسافرخانه فردوسی که قدیمی ترین آنها است، نام برد. در صورت انتخاب این مهمانپذیرها هزینه اقامت برای شما به حداقل ممکن می رسد فقط این نکته را از یاد نبرید که نباید به هیچ وجه با انتظاراتی که از یک هتل 5 ستاره دارید، وارد آنها شوید.
فرهنگیان هم می توانند برای اقامت در شهر زنجان، در خانه معلم زنجان ساکن شوند و هزینه های سفر خود را کاهش بدهند.

رستوران زنجان

اگرچه امروزه انواع غذاهای ایرانی در شهر زنجان تهیه می شوند، ولی غذاهای محلی که از مواد در دسترس و با توجه به شرایط آب و هوایی طبخ می شوند، هنوز جایگاه خاصی بین ساکنین و همچنین گردشگران دارند. با توجه به شرایط آب و هوایی شهر زنجان که معمولا خنک یا سرد است پختن انواع آش مثل کله جوش، آش ترش، بوغدا آشی، آش شیر و پیازو بسیار مرسوم است که در بین گردشگران هم طرفدار زیادی دارد. از آنجایی که مراسم های محرم در این شهر با اهمیت و توجهی بیشتر برگزار می شود، پختن حلیم هم در این شهر بسیار رایج است. مسافران این شهر هم همیشه از مزه لذیذ حلیم های این شهر تعریف می کنند. زنجان هم مثل بسیاری از شهرهای ایران غذاهای محلی و سنتی خاص خود را دارد که گاهی همین غذاهای خوش طعم و بی نظیر گردشگران را به سمت این شهر می کشاند. از جمله این غذاها می توان به شش انداز، خورش آلوچه و مرغ، جغوربغور، علم سلات، کشک بادمجان و کوفته اشاره کرد که جغوربغور و علم سلات را معمولا به عنوان صبحانه میل می کنند.
اگر می خواهید چند روزی را در این شهر بگذرانید حتما به اطلاعاتی درمورد رستوران ها و غذاخوری های این شهر نیاز پیدا می کنید. در ادامه به معرفی انواع رستوران های پرطرفدار و معروف این شهر می پردازیم.
شهر زنجان به خاطر بافت تاریخی که در بخش هایی از آن وجود دارد، پذیرای مسافرانی است که علاقه مند به صرف وعده ای در رستورانی سنتی هستند. از این رستوران ها می توان به رستوران سنتی کاروانسرای سنگی، رستوران سنتی مشاهیر، سفره خانه و رستوران زرتشت، حاج داداش و دیزی سرای عابدینی اشاره کرد.
اگر به خوردن کباب در سفر علاقه مند هستید و به دنبال رستورانی با قیمت مناسب می گردید، رستوران پلو می تواند بهترین انتخاب برای شما باشد ولی درصورتی که به دنبال رستورانی شیک با محیطی آرام هستید حتما سری به رستوران های صدف، گلریز و چنگال طلایی بزنید.
اگر در سفر هوس غذای خانگی کردید، از رستوران مجلسی زنجان نگذرید و حتما غذاهای بی نظیر آن را امتحان کنید ولی اگر همچنان مثل زندگی شهری انتخاب شما فست فود است، سری به ارگانو، پیتزا لند و بابیلون بزنید.
و اگر دوست دارید صبحانه خود را در بیرون از خانه بخورید رستوران صبحانه سحر و املت هایش را به هیچ وجه از دست ندهید.

کافه زنجان

اگر شما هم اهل خوردن قهوه و یا رفتن به کافه هستید پس لازم است که با چندتا از معروف ترین کافه های شهر زنجان آشنا شوید تا اگر هوس قهوه کردید، خیلی سریع به یک قهوه خوب برسید.
کافه کاناپه، سارو، کیوسک و کافه کوچه جز معروف ترین و پرطرفدارترین کافه های این شهر هستند که به قهوه ها، کیک ها و محل دلنشینشان شهره هستند.
در صورتیکه به نوشیدن دمنوش های گیاهی علاقه دارید سری به شربت خانه ترنج بانو زنجان بزنید تا علاوه بر نوشیدن شربت ها و دمنوش های موردعلاقه تان، بتوانید از بازارچه ی سنتی جنب آن هم دیدن کنید تا با خریدن سوغاتی دست پر به شهر خود برگردید. اگر در فصول گرم سال به این شهر سفر می کنید نشستن در حیاط زیبای این شربتخانه و لذت نوشیدن دمنوش های آن را به هیچ وجه از دست ندهید.
علاوه بر آن، بستنی فروشی ها و ویتامینه های معروفی در این شهر است که طرفداران خاص خودش را دارد پس اگر به خوردن بستنی علاقه دارید یا اگر در سفر هوس بستنی کردید، بستنی حاجی بابا، پانیذ و رضا را نیز در لیست خود قرار دهید.
شهرهای مناطق شمال غرب ایران مثل زنجان به شیرینی هایشان هم معروف هستند. قرابیه هم یکی از همان شیرینی هاست که معمولا با سفیده تخم مرغ، شکر و پسته پخته می شود. البته قرابیه یک نوع دیگر هم دارد که به قرابیه نارگیلی معروف است.

مراکز خرید زنجان

شهر زنجان هم مانند بسیاری از شهرهای کشور ایران هنوز بافت تاریخی اش را حفظ کرده ولی نمی توان منکر ورود مدرنیته به زندگی و حتی تاثیر آن بر بازارهای خرید شد. این شهر، هم دارای بازارهای و قدیمی با اصالتی است که سالیان سال پذیرای مسافران به این شهر بوده است و به دوستداران کالای سنتی و با اصالت شهر زنجان پیشنهاد می شود و هم از پاساژها و مراکز تجاری خوبی برخوردار است که نیاز هر مسافری را پوشش می دهد. در ادامه به معرفی چندین پاساژ، مرکز خرید و بازار و بازارچه می پردازیم تا درصورت نیاز به خرید از آن بهره ببرید.
بازار تاریخی زنجان و خیابان سعدی جنوبی برای افرادی که به دنبال خریدهای سنتی، چاقو، ظروف مسی، ملیله کاری و... هستند بسیار مناسب است. در ضمن برای خرید چاقوهای معروف زنجان می توانید به طبقه زیرین پاساژ مروارید هم سری بزنید. اگر اهل خرید از پاساژهای مدرن و جدید این شهر هستید به شما مجتمع تجاری پردیس، مجتمع تجاری نور و پاساژ شهر راز را معرفی می کنیم. زنجان به طلاهایش نیز شهره است به همین خاطر در صورتیکه قصد خرید طلا در این شهر را داشتید، حتما سری به طبقه همکف پاساژ تهران که سرتاسر مغازه های طلافروشی دارد، بزنید. برای خرید پوشاک هم از پاساژهای ایران زمین و مرکز خرید آریا دیدن کنید.
معمولا وقتی اسم سوغات زنجان می آید، بی شک به یاد چاقوهای ظریف و با دوام این شهر می افتیم که خیلی هم مشهور هستند اما بهتر است بدانید که این شهر تاریخی در انواع زمینه ها محصولاتی را ارائه می کند که می توانید به عنوان سوغاتی و یادگاری از این شهر به خانه ببرید. علاوه بر چاقو، مرسوم ترین سوغاتی های زنجان، ظروف مسی، فرش و گلیم و چاروق است که از معروفیت خاصی برخوردار هستند. مسگری، گلیم بافی، ملیله کاری، ورشو سازی، نقره سازی و تذهیب از صنایع دستی دیگر زنجان هستند که آنها را می توانید از فروشگاه های صنایع دستی زنجان و بازار بزرگ زنجان تهیه کنید.
شهر زنجان به خاطر آب و هوای کوهستانی و کوه هایی که دارد همه ساله گیاه ها و سبزی های خودرویی را در دل خود پرورش می دهد. واقعا حیف است که به این شهر بیایید و دست خالی از شیرینی ها و سبزی های کوهی آن به خانه برگردید. از معروفترین آنها می توان به سبزی گل آقا، سبزی ماتار، پیاز کوهی و سبزی غازیاغی اشاره کرد. اگر به شیرینی علاقه دارید به هیچ وجه نان اردک، انگشت پیچ، شیرینی شستی و نان برنجی زنجان را از دست ندهید. همچنین گردو، بادام، زیتون و سقز این شهر نیز معروف است.

نظرت چیه
0 دیدگاه و 0 رای ثبت شده است .
مرتب سازی :